Adaptive Reuse – 219 Northbourne Avenue, Turner

  • Adaptive Reuse – 219 Northbourne Avenue, Turner
  • Adaptive Reuse – 219 Northbourne Avenue, Turner
  • Adaptive Reuse – 219 Northbourne Avenue, Turner
  • Adaptive Reuse – 219 Northbourne Avenue, Turner
  • Adaptive Reuse – 219 Northbourne Avenue, Turner
  • Adaptive Reuse – 219 Northbourne Avenue, Turner
  • Portfolio-Refurbishment & Adaptive Reuse-219 Northbourne Ave-Thumbnail (1)

About the Project

Client:   HTI Group Pty Ltd
Size:       7,400m²
Cost:     TBC
Date:     Due for completion 2016

HTI Group Pty Ltd purchased the 219 Northbourne Avenue early in 2015 which currently comprises a 10 storey commercial office tower, 2 storey commercial office annexe and a free-standing single level podium carpark on this high profile site with an area of approximately 6,354m².

On account of AMC’s experience with other adaptive reuse projects, AMC were commissioned as the design architect for the adaptive reuse of the 10 storey office building converting it into a hotel. The annexe and the carpark are to be demolished to make way for future development across the site with the aim of creating a vibrant precinct with a mixture of ground floor commercial and medium to high density residential.

The office towers floor plate lent itself to an efficient arrangement of hotel rooms laid out along a central corridor, achieving 176 rooms in total with a combination of 136 studio units and 40 apartments. The existing site levels were a key design driver in terms of the main entry to the hotel which will be on the lower ground floor with an open-staircase being cut into the existing slab connecting the entry floor with the ground floor where the reception, restaurant / bar and function centre are located. The remainder of the lower ground floor provides an ideal arrangement for the hotels back of house functions with a service road running behind the hotel providing access for deliveries and waste removal.

The design concept incorporates targeted changes to the external building facade with extensive works to the ground and lower ground level, including a new hung terrace off the ground floor restaurant which also serves to provide a covered walkway linking Northbourne Avenue through to the hotel entry past commercial tenancies on the lower ground floor. The terrace is accessed off the restaurant through new sections of large external glazing skirting the ground floor.  A new and striking lineal canopy provides weather protection to the outdoor terrace and hotel entry providing while creating a strong entry statement to the hotel.

Mantra have recently committed to the operation of the Hotel which will become a benchmark for innovative adaptive reuse in Canberra.

See more of our Refurbishments + Adaptive Reuse projects.