Beryl Rawson Building refurbishment and integrated fitout for College of Arts and Social Sciences, ANU

  • Beryl Rawson Building refurbishment and integrated fitout for College of Arts and Social Sciences, ANU
  • Beryl Rawson Building refurbishment and integrated fitout for College of Arts and Social Sciences, ANU
  • Beryl Rawson Building refurbishment and integrated fitout for College of Arts and Social Sciences, ANU
  • Beryl Rawson Building refurbishment and integrated fitout for College of Arts and Social Sciences, ANU
  • Beryl Rawson Building refurbishment and integrated fitout for College of Arts and Social Sciences, ANU
  • Beryl Rawson Building refurbishment and integrated fitout for College of Arts and Social Sciences, ANU
  • AMC-Adaptive Reuse and Refurbishments-Beryl Rawson Building, ANU

About the Project

Client:    ANU
Size:     3,000m²
Cost:     $6M
Date:     Completed 2007

AMC were initially engaged in 2007 to undertake a feasibility study for the refurbishment of the JG Crawford Building and an associated new purpose-designed building to provide accommodation for the ANU College of Arts and Social Sciences (CASS).  In 2010, AMC were again engaged to implement the refurbishment and fitout works identified in the feasibility study.

The JG Crawford Building was constructed in 1985, and had a square floor plate suitable for typical open-plan commercial office accommodation, rather than for example a linear building more suited to traditional individual offices for academic staff.  Ideally, CASS had proposed to co-locate the administration division of the College within the building, with accommodation provided predominantly in open-plan workstations – in doing so, CASS became one of the first ANU Colleges to embrace open-plan work-point design despite it being common practice in the Commonwealth Government and private sector organisations for some time.

The three-storey, 3,000m² building was successfully refurbished to comply with the Building Code of Australia, which included a full replacement of the building services to comply with the new BCA energy efficiency requirements (Section J).  AMC also designed a new integrated fitout for CASS. The project was completed within a very tight time-frame (6 months from the commencement of design to the end of construction) and within the $6 million budget. It effectively repositioned one of the least popular buildings on the ANU Campus and in doing so become a benchmark for an increasing programme of refurbishment projects. After the completion of the project, the building was renamed the Berryl Rawson Building.

See more of our Refurbishments + Adaptive Reuse projects.