Marist College Jubilee School Masterplan, Pearce

  • Marist College Jubilee School Masterplan, Pearce
  • Marist College Jubilee School Masterplan, Pearce
  • Marist College Jubilee School Masterplan, Pearce
  • Marist College Jubilee School Masterplan, Pearce
  • Marist College Jubilee School Masterplan, Pearce
  • Marist College Jubilee School Masterplan, Pearce
  • Marist College Jubilee School Masterplan, Pearce
  • Marist College Jubilee School Masterplan, Pearce

About the Project

Client:  Marist College
Size: 6,000m²
Cost: $25m
Date: 2016

Following the preparation of a masterplanning study by Clarke Keller Architects in 2014 AMC were invited to develop a design concept for a precinct masterplan for a new Applied Technology Centre and Pastoral Care Buildings in early 2016. Through a detailed briefing process and the development of a greater understanding of the campus layout over several site walk arounds, AMC saw an interesting opportunity to broaden the project scope to include a new main symbolic entry to the College, a more formalised and impressive main drop-off area and a new central Administration Building servicing and indeed better integrating the Junior and Senior Schools.

The final masterplan concept features the following:

  • An impressive lineal entry arrangement from Marr Street formalising vistas West to a new central 2 storey Administration building and beyond to the Main Oval
  • A more attractive landscaped setting for the School Chapel which, with the new arrangement, has a greater symbolic presence at the gateway to the school
  • A substantial main arrival drop-off arrangement and associated administrative car parking incoproating attractive formal hard and soft landscape treatments
  • A new 2 storey Main administration building with views to the Oval presenting the opportunity for an exciting architectural statement as the school moves beyond its Jubilee
  • A new Applied Technology Centre building over 3 storeys which uses level changes effectively to create a new central school canteen and promenade, Visual Arts , TAS and Staff Room. The service requirements of this building are then disguised with new change rooms and tiered seating taking advantage of views over the oval
  • Partial demolition and adaptive reuse of the existing Monastery Building for Marginalised youth and Pastoral Care.