Salvation Army Retirement Housing, Narrabundah

  • Salvation Army Retirement Housing, Narrabundah
  • Salvation Army Retirement Housing, Narrabundah
  • Salvation Army Retirement Housing, Narrabundah
  • Salvation Army Retirement Housing, Narrabundah
  • Salvation Army Retirement Housing, Narrabundah
  • Salvation Army Retirement Housing, Narrabundah
  • AMC-Retirement, Aged Care+Community-Salvation Army Apartments, Narrabundah

About the Project

Client:     ACT Government Community Services Directorate and The Salvation Army
Size:     2,315m²
Cost:     $5.2M
Date:     Completed 2011

The 2011 Social Housing Initiative, which was funded by the Commonwealth of Australia under the Economic Stimulus Package, provided the ACT Government with a rare opportunity to take advantage of significant funding to boost its social housing stock.

The site associated with this project was previously used as a Salvation Army Citadel Church with two associated caretaker dwellings. Having already commissioned a design concept which was not financially viable, AMC were engaged by the Community Services Directorate to assist the Salvation Army realize a project that would target an older demographic. To this end AMC sought to achieve a high yielding apartment development which did not rely on basement car parking. The three storey development includes a central lift which ensures disabled access to 16 of the 24 apartment units.

The completed development is modular, ensuring the building is efficient in terms of construction, and cost effective to build while still presenting as an interesting built form. The main common landscaped area is designed to be an attractive, inviting and an interesting communal asset to facilitate social interaction, recreation or quiet enjoyment. It benefits from good northern solar access and a pleasant micro-climate on account of the site arrangement and shelter provided. It also links, through a legible path network, to the adjacent community garden to the south of the site. The architectural character of the building seeks to reiterate some character elements of surrounding cottages with the incorporation of face brickwork with banding elements, a strong roof line and a conscious change to a light weight cladding on the upper floor to break down the apparent scale of the development in what is a predominantly low rise area of Narrabundah.

See more of our Retirement, Aged Care + Community projects.