Woden Specialists Medical Centre, Phillip

  • Woden Specialists Medical Centre, Phillip
  • Woden Specialists Medical Centre, Phillip
  • Woden Specialists Medical Centre, Phillip
  • Woden Specialists Medical Centre, Phillip
  • Woden Specialists Medical Centre, Phillip
  • Portfolio-Medical - Laboratories - Canberra Specialists Medical Centre, Woden Thumbnail

About the Project

Client:     Woden Specialists Medical Centre
Size:     1750m²
Cost:     $3.1M
Date:     2014

The site at 90 Corinna Street is a 25 year old three storey office building, prominently and conveniently located close to Woden Town Centre. The bones of the original office building were sound and permitted a successful re-purposing as a specialist medical centre. To reposition the asset, improve the overall appearance of the building a number of refurbishment strategies were developed. The existing  lift / core arrangement was seen as undesirable by the client, to this end a second entry including a new entry canopy was incorporated to provide improved street presence and draw visitors in to a welcoming space which includes a new and larger lift providing convenient and dedicated access to the first and second levels. While this new lift required the relocation of the building sewer, it also allowed the original lift and lobby areas to be consolidated into the NLA of the ground floor tenancy.  The mezzanine on L1 was in filled to increase GFA and the general appeal of tenancy spaces. On-grade car parking was also reconfigured to achieve a more legible and useable arrangement and increase car parking numbers while providing accessible car parking for use by disabled persons. The building has generous floor to floor heights and large column-free floor plates that have ultimately facilitated flexible fit out planning arrangements for a number of medical related tenants.  AMC also designed the new fitout for Woden Specialists Medical Centre which includes a generous waiting and reception area to service 9 consultation rooms and a 3-bed clinic area. The consultation rooms were carefully positioned to allow for a simple and logical patient flow from reception, through the medical consultation and then through to a dedicated administration area where fees can be paid, additional paper work completed and follow up appointments booked.

To reduce their footprint the surgeons elected to move away from traditional offices opting for a more open-plan and shared office arrangement with an adjoining breakout lounge and kitchenette facilities. The remaining staff had access to a large breakout area and terrace with a combination of lounge and café style seating.

The fitout consists of neutral finishes scheme with walnut timber veneer utilized on key joinery item, feature wall cladding and doors to add warmth and a sense of calm. Visual interest is also achieved through the use of wall paper and composite wall cladding within the patient waiting areas.

See more of our Medical + Laboratories projects.