Provectus Care, Deakin

  • Provectus Care, Deakin
  • Provectus Care, Deakin
  • Provectus Care, Deakin

About the Project

Client: Provectus Care
Size: 7,200m²
Cost: $35M

Provectus Care is a long-established and well-respected aged care provider whose vision is to administer premium care and associated facilities for an aging population. The Sydney based organisation developed an interest in expanding its operations into Canberra in 2016 and took its time to identify a preferred site ultimately settling on Grey Street, Deakin – the site of the 1970’s Solander Gallery which had been underutilised for many years. The site is ideally and prestigiously located in the heart of the Inner-South in close proximity to Deakin Shops, public transport including the future Woden Light Rail extension and numerous health, lifestyle, retail and recreational facilities.

The development proposal is for boutique aged care accommodation including 102 residential aged care accommodation beds, 12 assisted living apartments and a 40 place seniors day respite facility. The design solution responds effectively to the site taking full advantage of its steep slope and predominantly northern solar aspect while taking full advantage of the spectacular views to Black Mountain and the Brindabella’s.

The architectural form is essentially expressed as 3 distinct wings which step up the site linked by a striking expressed roof element. Sitting on a solid stone plinth, the building has a strong presence to all street frontages including Adelaide Avenue as a Main Avenue under the National Capital Plan with its symbolic importance. It is designed to balance with the Ambassador Apartments to the west effectively creating a gateway to Deakin in the spirit of the NCA Development Control Plan for the precinct. The precast façade treatment incorporates a vertical and facetted expression orientating to the north and away from neighbours providing an attractive rhythm and play of light and shadow across all four facades. The main entry to the building is given definition with a 3-storey glazed element which rises up through the building to become a transparent horizontal glazed component that gives the roof a dynamic floating character. The arrival experience is important and the port-cochere arrangement, including an extensive recessed section of façade and an entry canopy, creates an attractive and legible entry.

It will be a 5-star quality hotel experience that is fully weather protected and includes back lit curtain wall glazing. Given the steep slope across the site there are number of landscape retaining / boundary wall typologies including stone, metal picket and rendered masonry some of which incorporates planter beds to soften and add visual interest along with attractive development signage. Several social, passive and active sustainability initiatives are embedded in the design concept as a long-term asset for Provectus Care. The development proposal also includes significant off-site works to create better pedestrian linkages to the Deakin Shops and additional on-street parking.